Officiƫle Perstekst en download

 Terug

22/04/2015
Boetiek Techniek 15 strijkt neer in de Gentse binnenstad op zaterdag 25 april 2015 van 10u tot 18u
jongeren ontdekken nu zaterdag hun eigen technisch talent in de Gentse binnenstad
 
Oost-Vlaamse bedrijven uit de metaal- en technologiesector strijken nu zaterdag 25 april neer in de Gentse binnenstad.  Met verrassende demonstraties, infostands en talloze doe-activiteiten tonen zij hun technisch kunnen. Op die manier krijgen jongeren de kans om hun eigen technisch talent te ontdekken en promoot men de technische sector bij deze jongeren en hun ouders.
 
De pers is van harte uitgenodigd op dit evenement.
 
Jongens en meisjes kunnen zich van 10u tot 18u – samen met Tatyana Beloy van Ketnet en ambassadrice van Boetiek Techniek – onderdompelen in de wondere wereld van de techniek.
 
Om 17u00 worden de winnaars bekend gemaakt van de uitvinderswedstrijd Boetiek Techniek.
 
Alle jongens en meisjes tot en met 14 jaar - dat is het basisonderwijs en de 1ste graad secundair – konden zowel individueel als klassikaal een technisch hoogstandje bouwen of ontwerpen. Alles wat men vond kon men gebruiken: batterijen, het motortje van een elektrisch toestel, kleerhangers… Men kon ook proberen bestaande dingen te verbeteren of om te bouwen.
 
De prijzenpot bedraagt ruim 2000 euro. Er zijn 2 categorieën prijzen: één voor individuele inzendingen en één voor groepsinzendingen. Naast de hoofdprijs per categorie zijn er nog tal van andere prijzen te winnen, zoals de prijs voor de mooiste, meest bruikbare of meest originele inzending.
 
Aansluitend  op de prijsuitreiking volgt een optreden van de boysband ‘Boycode’.
 
Iedereen, jong en oud, is welkom op het Sint-Baafsplein en het Emile Braunplein/Poeljemarkt tussen 10 en 18 uur. Alle activiteiten zijn gratis.
 

Programma
 
10u –18u: doorlopend demonstraties, infostands en talloze doe-activiteiten.
 
11u - 13u: Tatyana Beloy bezoekt de verschillende workshops, probeert ze zelf uit, stelt vragen aan kinderen die bezig zijn met een doe-activiteit en vraagt uitleg aan de standhouders over de workshop.
 
17u: Prijsuitreiking gepresenteerd door Tatyana Beloy in de evenementen-tent aan de stadshallen van het Emile Braunplein. De winnaars worden bekendgemaakt door de schepenen Mathias De Clercq & Rudy Coddens en de voorzitter van TOFAM Oost-Vlaanderen, dhr. Jan Muylaert.  De prijzen worden uitgereikt door mevrouw Karen Maes, coördinator van TOFAM Oost-Vlaanderen.
 
Aansluitend gratis optreden boysband ‘Boycode’. 
 
Locatie en tijdstip
 
Sint-Baafsplein en Emile Braunplein/Poeljemarkt, doorlopend van 10u tot 18u
 
Wat is Boetiek Techniek?
 
Boetiek Techniek is een initiatief van TOFAM Oost-Vlaanderen in samenwerking met Stad Gent. Met deze actie willen zij en hun partners jongeren hun eigen technische talenten laten ontdekken en laten kennismaken met de vele opleidings- en carrièremogelijkheden van de metaal- en technologiesector.
 
Organisatie & Partners
 
Organisatie: TOFAM Oost-Vlaanderen (Opleidingsfonds voor arbeiders van de sector metaal & technologische industrie) & Stad Gent
Partners: ABC Diesel, Arcelor Mittal, Creaclub Technica, Eandis, General Electric, Het Beroepenhuis, Polet Quality Products, REC Radiocentrum, Rogers Corporation, RTC Oost-Vlaanderen., Timelab, UGent – faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur, Unitech, Urgent.fm, VDAB competentiecentrum, Volvo Car Gent, Volvo Group Belgium, VZW WiNaDoe
 
Perscontact
 
Karen Maes, coördinator TOFAM Oost-Vlaanderen, 0497 52 97 77 - karen.maes@tofam-ovl.be
Veerle Goddeeris, Eventidee, 0475 81 41 22, info@boetiektechniek.be
 
 
 
BOETIEK TECHNIEK 15 – VOORSTELLING ACTIVITEITEN BEDRIJVEN EN ORGANISATIES
Bedien de functies van een nieuwe Volvo volledig draadloos! Is dit te gemakkelijk voor jou? Begin dan te sleutelen aan de motor van de nieuwe Volvo gemaakt in Volvo Car Gent of leer bij over de nieuwe technieken van pneumatica!
 
Het Beroepenhuis biedt een leuke en leerrijke workshop aan waarin je de verschillende productieprocessen van een USB-stick doorloopt! Ga aan de slag als productontwikkelaar en laat je creativiteit zijn gang gaan. Stel je ruimtelijk inzicht op de proef en kruip in de huid van een technisch tekenaar. Leer nauwkeurig werken en maak kennis met de matrijzenbouwer. Ontdek het beroep procesoperator en ervaar of je probleemoplossend kan denken. Eenmaal je alle stappen van de workshop hebt doorlopen ga je naar huis met een USB-stick.
 
Bij ABC Diesel worden de enige dieselmotoren in België gemaakt. Deze motoren kun je terug vinden op schepen, boten, locomotieven maar ook in elektriciteitscentrales. Leer bij over een heteluchtmotor, vouw een dobbelsteen of nog beter, een bloem voor je mama. Bouw een motor en maak kennis met de verschillende onderdelen die je hiervoor nodig hebt.
 
Leer elektriciteit op een andere manier kennen:  Kan jij de schakelingen maken en brandt jouw lamp?  Dit alles is mogelijk met de producten van General Electric waarmee jij een eenvoudige testopstelling op laagspanning kan maken.
 
Promoot mee de campagne 'Techniek is sjiek' en doe mee met onze knotsgekke fotoshoot in de boetiek van RTC Oost-Vlaanderen.
 
Dans op mooie melodietjes van Urgent.fm, praat met de interviewers en vertel wat je allemaal hebt beleefd op Boetiek Techniek.
 
Bouw een middengolfradio, op batterij en met een aansluiting voor je hoofdtelefoon. Het duurt een dik half uur maar de medewerkers van REC Radiocentrum helpen je!
 
Laat een bowlingbal vallen op een iPad, glasplaatje, m&m's en zoveel meer. Rogers Corporation wil je aantonen hoe sterk hun materiaal is. Het HPF materiaal absorbeert energie en beschermt tegen extreme krachten.
 
Installeer zelf een stroomverdelingscomponent en laat de trein rijden!
 
Leer bij over staal. Bij Arcelor Mittal toont men waar staal vandaan komt, de verschillende staalsoorten, hoe milieuvriendelijk het is en nog zoveel meer!
 
Probeer geblinddoekt en binnen de 2 minuten zoveel mogelijk bout/moer verbindingen te maken. Unitech maakt snel duidelijk dat dit niet zo makkelijk is als het lijkt! Leg ook zo snel mogelijk een elektrisch labyrint af zonder de geleider te raken!
 
Timelab toont je een bakfiets met een 3D printer die zonder problemen kleine geschenkjes voor je maakt! Zoals je een ijsje kunt kiezen bij de ijskar, maar je hier de  keuze voor je favoriete object.
 
WiNaDoe toont jullie hoe wetenschap en techniek overal te vinden is in het huis-en keukengebeuren.
 
Test de sterkte van kunststof! Hoe maakt men een spade? Polet Quality Products toont je de film over het productieproces, een demonstratie van de onderdelen en laat jou de sterkte van de kunststof-stelen van de spades testen.
 
Ben je een echte technische knobbel of vindingrijke creatieveling? Breng dan zeker een bezoekje aan Creaclub Technica en leer meer over ons aanbod van uitdagende techniekworkshops voor jongens en meisjes.
 
Altijd al een sleutelhanger gewild met je eigen boodschap op? Kom die graveren bij  VDAB competentiecentrum of graveer je naam en boodschap op een rechtstaande aluminium wand.   Bekijk hoe een CNC-machine werkt en ontvang het resultaat als geschenk.
 
Eandis, dat onder meer het laag- en middenspanningsnet voor elektriciteit beheert, toont jullie hoe dat net is opgebouwd. Kom leren hoe het elektriciteitsnet werkt door het zelf te vervolledigen.  Bouw boten met legoblokken en ontdek hoe belangrijk communiceren is voor een perfecte teamspirit op de werkvloer.
 
Zijn vrachtwagens je ding? Dan staat Volvo Group Belgium op je te wachten!  Een remsysteem staat voor je opgesteld zodat je in detail kan kijken hoe dit werkt. Toon hoe technisch je bent aangelegd door zelf een kleine truck aan de hand van een instructie in elkaar te zetten.  Eén van onze gedreven medewerkers zorgt voor korte uitleg over de productie van de truck. En er is ook een klein voorbeeld van montage werk aanwezig. Alle stukken voor een montage zijn voorzien. Aan de hand van een instructie moet de montage gebeuren. En op de aanwezige PC’ s kun je enkele spelletjes op de website van volvotrucks spelen.
 
Heb jij je ook al eens afgevraagd hoe men bij het ontwikkelen van nieuwe producten tewerk gaat? Hoe komt het dat al die onderdelen zo goed in elkaar passen? En waarom is alles zo licht gemaakt? Het zijn kunststofonderdelen! 3D-Productontwikkeling en productie dienen steeds sneller en nauwkeuriger uitgevoerd te worden. Als gevolg hiervan is het gebruik van 3D Printing heel belangrijk geworden. Het biedt tal van mogelijkheden om tot nieuwe en creatieve ontwerpen te komen! De faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur van UGent laat jou kennis maken met de mogelijkheden van 3D-printers.  Kom jouw ontwerp printen via hun 3D-printers.
 
Ontdek hoe infraroodcamera’s het isolatieniveau van een huis kan detecteren. Op de andere workshop van de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur van UGent leer je alles over thermografie en energieverlies van gebouwen.
 
Robots zijn al lang geen science fiction meer, maar waar vind je ze en waarom zouden wij ze aanschaffen?  En waarom zou je je eigen intelligente robot niet maken op de workshop van Universiteit Gent?
 
Metaal & Technologie, jouw toekomst… Informatie over de sector Metaal & Technologie vind je terug op de stand van TOFAM Oost-Vlaanderen (naast de infostand). Vind je techniek ook cool? Ga dan naar de TOFAM stand, vink je interesses aan op de kiosk en ontdek welke studierichtingen en beroepen bij jou passen. Op de kiosk van TOFAM vind je alle verdere gegevens van de deelsectoren en de activiteiten. Ontdek er eveneens een ruim aanbod aan vacatures uit de sector door te klikken op ‘jobplatform’.
PARTNERS
 
TOFAM Oost-Vlaanderen
Stad Gent
ABC Diesel
Arcelor Mittal
Creaclub Technica
Eandis
General Electric
Het Beroepenhuis
Polet Quality Products
REC Radiocentrum
Rogers Corporation
RTC Oost-Vlaanderen.
Timelab
UGent – faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur
Unitech
Urgent.fm
VDAB competentiecentrum
Volvo Car Gent
Volvo Group Belgium
VZW WiNaDoe


Downloads:

Download persbericht
Download BoetiekTechniek_logo_hires.jpg
Download BoetiekTechniek_logo_lores.jpg
Download BoetiekTechniek_logo.eps
Download BT_Tatyana_hires1.jpg
Download BT_Tatyana_hires2.jpg
Download BT_Tatyana_lores1.jpg
Download BT_Tatyana_lores2.jpg
Download BT_Tatyana1.pdf
Download BT_Tatyana2.pdf
Download Foto BoyCode.jpg
Download Foto BoyCode.pdf