Duizenden jongeren ontdekken hun technisch talent in Gentse binnenstad

 Terug

27/04/2015
Duizenden jongeren ontdekken hun technisch talent in Gentse binnenstad (Persbericht)
Jongeren konden vandaag een hele dag in de Gentste binnenstad hun technisch talent ontdekken. Zo’n 20 bedrijven en organisaties uit de Oost-Vlaamse metaal- en technologiesector streken neer op het Sint-Baafs en het Emile Braunplein. Onder de noemer “Boetiek Techniek” toonden ze hun technisch kunnen en via workshops en doe-activiteiten maakten duizenden jongeren kennis met alle aspecten van techniek.

 
Organisator TOFAM Oost-Vlaanderen, het Tewerkstellings- en OpleidingsFonds Arbeiders Metaal, is tevreden.  
Karen Maes, coördinator TOFAM Oost-Vlaanderen: “De sector ondervindt al enkele jaren grote moeite om voor alle openstaande vacatures geschikte kandidaten te vinden. Met Boetiek Techniek willen we aan de jongeren én de ouders tonen dat de metaal- en technologiesector een heel diverse sector is. We hopen dan ook dat vandaag enkele jongeren, samen met hun ouders, hun eigen technisch talent ontdekt hebben en een bewuste keuze zullen maken voor een technische richting.”
 

Wedstrijd
Het evenement “Boetiek Techniek” werd afgesloten met de bekendmaking van de winnaars van de Boetiek Techniek-wedstrijd.  Jongens en meisjes tot en met 14 jaar konden individueel of klassikaal aan de wedstrijd deelnemen.  Bedoeling was dat men de jury verbaasde door een technisch hoogstandje te bouwen of te ontwerpen.
 
Jan Muylaert, gedelegeerd bestuurder TOFAM Oost-Vlaanderen: “Vlaanderen telt heel wat jonge uitvinders want in totaal deden ongeveer 250 deelnemers mee.  De inzendingen waren heel uiteenlopend. Van kriebelmachine over ouderverklikker tot klusjesdrone.”
 
Uiteindelijk was het aan de jury om uit deze uiteenlopende uitvindingen de 6 winnaars te kiezen. Groepswinnaars werden het 6de leerjaar Basisschool Vinkt met de laptoptafelkast en de groep Sarayas (2 vriendinnetjes) met de Panthera Robotica. Algemene winnaar werd Jonathan Libbrecht met de Plulamp.
De deelprijzen Schoonheid, Bruikbaarheid en Originaliteit werden gewonnen door respectievelijk Jules Peirlinckx, Jolan Pouilliez en Len Heekhout.
 

Vervolg
Jongeren overtuigen dat de metaal- en technologiesector een diverse sector is, is geen eenmalige activiteit. Zo staat er alvast een nieuwe editie van Boetiek Techniek gepland.
 
Karen Maes: “De positieve reacties van het publiek hebben ons er alvast van overtuigd dat Boetiek Techniek de ideale manier is om jongeren de kans te geven hun eigen technisch talent te ontdekken én om de technische sector bij deze jongeren en hun ouders te promoten. Wanneer de nieuwe editie van Boetiek Techniek zal plaatsvinden wordt op de volgende Raad van Bestuur van TOFAM beslist.” 
 

Perscontact
Karen Maes, coördinator TOFAM Oost-Vlaanderen – 0497 52 97 77
Jan Muylaert, gedelegeerd bestuurder TOFAM Oost-Vlaanderen – 053 78 18 78
 
 
Met vriendelijke groeten,
 
Joeri Casteleyn

Casteljo Communicatie

Tel: 0484 / 439 489 
Twitter: @joericasteleyn

Website: www.casteljocommunicatie.be


Downloads
Foto's BT 2015 (zip)
Persbericht (doc)